06 - 28 733 712 dafna@mesoloog.amsterdam

Suiker

Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm, de zogenaamde ongeraffineerde suikers, levert de natuur in bijvoorbeeld groente, fruit en honing. De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerde suikers noemen, wordt geproduceerd door de mens. Geraffineerde suikers worden, door afwezigheid van vezels, vitamines, mineralen en enzymen, niet goed door je lichaam verteerd. Geraffineerde suikers hebben grote invloed op enkele belangrijke functies van het lichaam zoals het immuunsysteem, de hormoonhuishouding en de bloedsuikerspiegel.

Ongeraffineerde suikers, een goedkope grondstof, wordt door de voedingsindustrie in veel producten toegevoegd. Omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise kan het een verslavend effect hebben.

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen zoals glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle en stevia. Dit is erg misleidend.

Wat doet geraffineerde suiker met je lichaam?

Van suiker word je dik, maar dat is niet het enige dat suiker met je lichaam doet. Een voortdurend te grote consumptie van suikers op de lange termijn onder andere leiden tot:

  • Suiker zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel, die weer gebalanceerd moet worden door het hormoon insuline. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in het lichaam. Insuline is een belangrijke factor die bijdraagt aan veroudering.
  • Suiker verstoort de mineraalbalans in het lichaam, het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen zijn o.a. hard nodig om de botten stevig te houden.
  • Suiker kan leiden tot disbalans in de darmflora en zo leiden tot overgroei van candida; een gist in de darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van het immuunsysteem.
  • Door overmaat van suiker worden endorfines (neurotransmitters in je hersenen) overgestimuleerd, waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in het hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
  • Een teveel aan suiker niet wordt verbrand. Dat wordt in de stofwisseling omgezet naar triglyceriden. Dit maakt op zijn beurt weer deel uit van het totaal cholesterolgehalte. Hierdoor kan het cholesterolgehalte oplopen naar ongewenste waarden en verhoudingen waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hoog cholesterol, hart en vaatziekten.
  • Teveel suikers kunnen het immuunsysteem verzwakken, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan.
  • Teveel suikers kunnen een vermindering van insulinegevoeligheid veroorzaken waardoor abnormale hoge insuline waarde een disbalans in de hormoonhuishouding en diabetes kan veroorzaken.
  • Als er dagelijks te veel suiker (en koolhydraatrijke voeding) gegeten wordt, gaat het insulineniveau omhoog, waardoor de hormoonspiegel uit balans raakt. Als gevolg daarvan zal het lichaam minder goed in staat zijn serotonine aan te maken en op te nemen. Hierdoor zakt het serotoninegehalte, waardoor er steeds meer trek ontstaat in koolhydraten en suikers. Een vicieuze cirkel, die uiteindelijk kan leiden tot eetbuien en overgewicht.

Kunstmatig zoet

Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) lightproducten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker, want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak, zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën bevat, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen.

Omzetten van suiker verbruikt mineralen en vitaminen

Natuurlijke suikers bevatten naast de ‘brandstof’ zogenaamde co-factoren, bestaande uit vitaminen, mineralen, spoorelementen en overige stoffen die belangrijk zijn om de uiteindelijke brandstof goed om te zetten naar een vorm van energie voor het lichaam. Stoffen die bij de omzetting en regulering van de bloedsuikerspiegel een rol vervullen zijn onder andere: zink, mangaan, chroom, vitamine B1, B3, B5, l-cysteļne, alfa-liponzuur, l-glutamine en vitamine C.

Bij geraffineerde suiker, ontbreken deze co-factoren. Na het eten daarvan moet het lichaam zelf die stoffen leveren. Eet iemand vaak geraffineerde suikers, dan kan het lichaam deze vaak niet compenseren vanuit andere voeding en kunnen zelfs tekorten oplopen in genoemde stoffen. Vaak is bij flink suikergebruik de hele balans in de voeding zoek.
Dat betekent dat de kwaliteit van de vitaliteit terugloopt en het kan zijn dat organen en weefsel anders gaan functioneren onder invloed van tekorten.

Natuurlijk zoet

Natuurlijk past zoet in een gezonde voeding. Ongezonde suikers en ongezonde voeding passen alleen niet bij gezondheid, maar. Een keer geraffineerde suikers eten, hoeft geen probleem te zijn. Maar geregeld verkeerde suikers eten zorgt op termijn voor problemen.

Hartelijke groet,
Dafna Suskind